Devil’s Bridge
Rhaeadrau Pontarfynach

Rond de IIe Eeuw, bezocht de duivel Wales omdat hij er nog nooit was geweest en had gehoord dat het landschap adembenemend was. Al snel kwam hij een oude dame tegen die overstuur leek. "Wat is er aan de hand?" vroeg hij uit nieuwsgierigheid.

"O, ik ben zo vreselijk bezorgd en ik weet niet wat ik moet doen! Mijn koe is de rivier overgestoken en ik krijg haar niet meer terug".

"Ah!" zei de duivel, "wat jij nodig hebt lieve vrouw, is een brug, en ik ben precies de man om er een voor jou te bouwen. Waarom ga je niet naar huis, en in de ochtend zal er een brug op je wachten. Alles wat ik in ruil vraag is dat ik het eerste levende wezen dat de brug oversteekt zal houden!"

"Oké dan" zei ze "Het is een koopje. Ik zie je morgenvroeg. Nos da, Goodnight"

Die avond vroeg ze zich af wie die vreemdeling was die een brug voor haar zou bouwen. Wat een vreemd verzoek! Waarom zou ik de brug oversteken om mijn koe terug te krijgen als hij mij in ruil daarvoor mag houden? Maar het is wel een heel verleidelijk aanbod.

De volgende dag stond ze op en riep haar trouwe hond. Samen gingen ze naar de rivier. "Nou nou", ze kon haar ogen niet geloven. Voor haar lag de mooiste brug die ze ooit had gezien! Ik zei je toch dat ik een brug voor je zou bouwen" zei de duivel die uit het niets verscheen.

"Nu is het jouw beurt om jouw deel van de afspraak na te komen".

Ik weet het, jij mag het eerste levende wezen houden dat de brug oversteekt" en ze begon naar de brug te lopen. Maar vlak voor de brug stopte ze, haalde een brood uit haar schortzak en smeet het over de brug. Zo snel als een flits en voordat de duivel hem kon stoppen, ging de hond er achteraan. "Aaaaaaagh!!!!!" gilde de Duivel. "Jij stomme oude vrouw, niet te geloven! Jouw stinkende, harige boerderijhond is het eerste levende wezen dat mijn brug oversteekt. Ik heb er niets aan" schreeuwde hij en verdween.

De duivel is nooit meer in Wales terug gezien, omdat hij zich zo schaamde dat een oude vrouw hem te slim af was geweest. Hoog in de bergen bij Aberystwyth, is een dorp waar een zeer oude brug over een diepe kloof gaat. Daarboven liggen nog twee bruggen die er later overheen zijn gebouwd. Maar van de onderste zegt men dat de duivel hem zelf gebouwd heeft.

Bron: https://devilsbridgefalls.co.uk/the-legend/