Vaak kun je de gebeurtenissen in je leven niet beïnvloeden, ze overkomen je gewoon, maar of je als ze gunstig ervaart of niet, - 'goed' of 'slecht' – hangt vaak wel van je zienswijze af. Dit laatste werd me onlangs nog weer duidelijk toen ik in gesprek kwam met een reiziger die me het volgende verhaal vertelde.:

Op een van mijn reizen door eenzame streken kwam ik in een klein dorpje waar een oude vrouw woonde met de bijnaam 'de huilende heks'. Zij huilde als het regende en zij huilde ook als het niet regende. Nieuwsgierig geworden vroeg ik de vrouw waarom zij altijd zo intens verdrietig was. “Ach meneer” zei ze, “het leven is zo onvriendelijk voor mij. Ik heb twee dochters, de oudste verkoopt schoenen van stof en de jongste paraplu’s. Wanneer het mooi weer is, denk ik aan mijn jongste dochter; haar paraplu’s worden dan niet verkocht. Wanneer het regent, denk ik aan mijn oudste dochter; want als het regent gaat niemand naar haar winkel om schoenen te kopen! Ja, het leven is hardvochtig voor mij.”

Verder reizend kwam ik in een volgend klein dorpje waar ook een oude vrouw woonde, zij had de bijnaam 'de gelukkige dame'. Zij lachte als het regende en zij lachte ook als het niet regende. Gedreven door dezelfde nieuwsgierigheid vroeg ik deze vrouw naar het geheim van haar blijdschap. “Ach, meneer zei ze, “het leven is zo goed voor mij. Ik heb twee dochters, de oudste verkoopt schoenen van stof en de jongste paraplu’s. Wanneer het mooi weer is, denk ik aan mijn oudste dochter; veel mensen gaan dan naar haar winkel om schoenen te kopen. Wanneer het regent denk ik aan mijn jongste dochter, haar paraplu’s vinden dan gretig aftrek. Ja, het leven is goed voor mij daarom lach ik steeds, weer of geen weer.”

Hoewel beide vrouwen leefden onder vergelijkbare omstandigheden hadden ze een ander perspectief gekozen om tegen hun leven en de gebeurtenissen daarin aan te kijken. De gebeurtenissen – het weer – konden beiden niet beïnvloeden, hun beleving er van wel. De reiziger trok verder, dankbaar voor de wijze les die hij van beide vrouwen geleerd had.

 

Bron: onbekend.